Målet

– er språkglede

Hvordan?

Gjennom gode utfordringer både muntlig og skriftlig, men uten karaktersetting. Vi skal leke med språket, og gjør det med JA-dynamikk. Her skal deltagerne oppleve mestring uansett hva slags skrivenivå de er på. Metoden i sirkuset handler om å skape et løft hver gang vi gjør noe, flyt i alt vi gjør, og glede over det vi får til. Metoden bygger på tillit, kjærlig oppmerksomhet, entusiasme og feiring av hverandres personlige uttrykk.
.
Deltageren vil bli sett i dette sirkuset. Deltageren skal få uttrykke seg. Hin får ordet, tar ordet, vrir og vrenger det som hin vil. Hin får slippe fri fra mål og vurderinger, og får hjelp til å stole på si eiga evne til å sette ord på livet, og omverdenen. For vi har lang erfaring alle sammen, med språket og orda, så om vi har vansker med å uttrykke oss er det først og framst et spørsmål om tillit. Ofte handler det om selvtillit. Så metoden min er å møte deltagerne på lekne måter, åpent og fordomsfritt, slik at de kan få noen nye opplevelser av språket sitt.
.
Vi leker med språk i alle fasonger. Deltagerne møtes med litt ville utfordringer, og litt vakre utfordringer! De får lov å lese feil, skrive stygt, lyge og banne og bruke alt som finnes av språk. Vi skal hyle og bælje, hviske og knise, snakke alvorlig, og kanskje bli så rørt at vi griner.
.
Vi skal finne ut hvor bokstavene kommer fra, og skjære dem i blodige biter! Vi skal forme egne bokstaver, skape et eget språk. Vi skal erobre ord! Vi skal lage nye ord! Vi skal sende ord til alle verdenshjørner! Vi skal drepe ord!
.
Men mest av alt skal vi skrive alle slags dikt; tradisjonelle rim, moderne poesi, fritekst som blir et bilde, nøkkeldikt om oss selv, politiske dikt, naturdikt, triste og morsomme skoledikt … alt mulig! Vi skal lage masse poesi sammen, med fleip og moro. Og vi skal lage noen utvalgte tekster hver for oss, akkurat så alvorlige eller personlige som vi sjøl vil.
.
Dette er Poesisirkuset, et fristed med litt andre regler. Det er lov å både le og grine i Poesisirkuset! Alt vi gjør med språket er lov. Absolutt ingenting vi leser eller skriver, eller sier om språk, er galt i dette sirkuset.
Vi har lov!
***

Hvorfor?

Det er en skarp tanke i det hele; at vi mennesker trenger å kunne snakke for oss selv.
.
Det handler om å være synlig i det skarpe og  sårbare, det drømmende og vakre, og å bli møtt i dette uten fordommer. Her skal vi få gjøre det, ved å bevege oss litt i utkanten. På den måten kan vi faktisk lære oss at noe er vondt og noe er godt, og velge det gode.
.
Det handler om å gjøre valget åpent og enkelt, å skape et stort JA i oss. De ville øvelsene og den gode tonen hjelper deltagerne å se språket der det er, bruke det som det er, og finne både glede og sjøltillit i det vi gjør med språket.
.
Og metoden hjelper dem som trenger det å se andre muligheter i egen posisjon: å forstå noe om hva det er å være et menneske, et godt medmenneske, og å endre adferd.
.

Innafor rammer som trekker i alle slags retninger; mot det praktiske, det poetiske, det prosaiske, det plagsomme, det plundrete, det pompøse …
– innafor disse vide rammene er det meningen å hjelpe hver enkelt deltager med å finne sitt trygge ståsted, si gode stemme.

Om du tror ord bare er løgner,
om du mener dikt er teit,
da må du oppleve

POESISIRKUSET

00 Klovn Marius

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s